Home » Ενώνουν τις δυνάμεις τους πράσινα κόμματα από έξι κράτη των Βαλκανίων
Balkans News Politics

Ενώνουν τις δυνάμεις τους πράσινα κόμματα από έξι κράτη των Βαλκανίων

Σε μια πρωτοφανή πολιτική πρωτοβουλία, πέντε πράσινα κόμματα από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η Κροατία, υπέγραψαν την Κυριακή κοινή ανακοίνωση σχετικά με μια πλατφόρμα συνεργασίας, δεσμευόμενα να συνεργαστούν για την ειρήνη, το περιβάλλον και κατά της διαφθοράς.

Η διακήρυξη υπογράφηκε στο Σεράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Θέλουμε να υποσχεθούμε εκατό χρόνια ειρήνης στην περιοχή. Αρκετά με τις διαιρέσεις, αρκετά με τα τείχη, ήρθαμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας. Πιστεύουμε ότι ολόκληρη η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ μαζί, διότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν», δήλωσε η Amna Popovac, ηγέτης του πράσινου κόμματος της Βοσνίας «Hocemo» (Θέλουμε), σύμφωνα με το Klix.ba.

Τα άλλα πέντε κόμματα είναι το αλβανικό Πράσινο Κόμμα, το Ura (Γέφυρα) από το Μαυροβούνιο, το Dom (Σπίτι) από τη Βόρεια Μακεδονία, το Zajedno (Μαζί) από τη Σερβία και το Orah (Καρύδι) από την Κροατία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και δεν ανήκει στην εξάδα των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά μοιράζεται κοινή ιστορία με την περιοχή ως μέλος της πρώην γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων της οποίας το πράσινο κόμμα δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία, προς το παρόν.

«Μας ενώνει η φύση, αλλά μας ενώνει και η διαφθορά. Ως εκ τούτου, τα πράσινα κόμματα των Δυτικών Βαλκανίων αποφάσισαν να εργαστούν, μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Popovac.

«Έτσι θα δείτε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθούν συμφωνίες. Εάν εμείς, οι Πράσινοι, καταλήξαμε σε συμφωνία, γιατί να μην το κάνουν και οι σοσιαλδημοκράτες; Γιατί να μην το κάνουν και οι συντηρητικοί; Άλλωστε, έχουμε ένα κοινό συμφέρον – μια καλή ζωή για τους πολίτες μας, και είμαστε 20 εκατομμύρια», πρόσθεσε ο Nebojša Zelenović, συμπρόεδρος του σερβικού κόμματος Zajedno.

Και οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν θέσει την ένταξη στην ΕΕ ως πολιτική προτεραιότητα.

Το Μαυροβούνιο και η Σερβία βρίσκονται ήδη σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι επίσημα υποψήφιες, ενώ το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης τον Δεκέμβριο του 2022.

Source : EURACTIV

Translate